Potrawa: Płonąca polędwica z sarny faszerowana słoninę |
Składniki: 80 dag polędwicy z sarny (środkowa część) 10 dag słoniny 12 ząbków czosnku 50 ml brandy 100 ml czerwonego wytrawnego wina 10 dag świeżego mada sól biały pieprz szczypta cukru |
Sposób przygotowania: Oczyszczoną i umytą polędwicę nacieramy solą, białym pieprzem i cukrem. Odstawiamy na 2 do 48 godzin do lodówki (im dłużej będzie leżeć w chłodnym miejscu, tym bardziej będzie krucha). Wyjmujemy polędwicę z lodówki i ostrym nożem ostrożnie robimy wzdłuż mięsa otwór, który faszerujemy słoniną (najlepiej przed tym słoninę pokroić w słupki i zmrozić w zamrażarce). Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim obrane ząbki czosnku. Kiedy czosnek się ze złoci, wyjmujemy go łyżką cedzakową, a na tłuszczu obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Polewamy winem, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy przykrycie, odparowujemy sos, od czasu do czasu przewracając polędwicę. Gorącą wykładamy na półmisek, obsiadamy czosnkiem, polewamy brandy, podpalamy i płonącą serwujemy na stół. Kroimy w plastry, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |