Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Płonąca polędwica z sarny faszerowana słoninę
Składniki:
80 dag polędwicy z sarny (środkowa część)
10 dag słoniny
12 ząbków czosnku
50 ml brandy
100 ml czerwonego wytrawnego wina
10 dag świeżego mada
sól
biały pieprz
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą polędwicę nacieramy solą, białym pieprzem i cukrem. Odstawiamy na 2 do 48 godzin do lodówki (im dłużej będzie leżeć w chłodnym miejscu, tym bardziej będzie krucha). Wyjmujemy polędwicę z lodówki i ostrym nożem ostrożnie robimy wzdłuż mięsa otwór, który faszerujemy słoniną (najlepiej przed tym słoninę pokroić w słupki i zmrozić w zamrażarce). Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim obrane ząbki czosnku. Kiedy czosnek się ze złoci, wyjmujemy go łyżką cedzakową, a na tłuszczu obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Polewamy winem, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy przykrycie, odparowujemy sos, od czasu do czasu przewracając polędwicę. Gorącą wykładamy na półmisek, obsiadamy czosnkiem, polewamy brandy, podpalamy i płonącą serwujemy na stół. Kroimy w plastry, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"