Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber zajęczy po prowansalsku
Składniki:
Comber
sól
100 g słoniny
1 sardela szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
sok z cytryny
1 szklanka rosołu
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Comber oczyścić z błon, umyć, osuszyć, naszpikować słoniną i sardelą, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, natrzeć olejem i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy zając jest, miękki, zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zagęścić sos, w którym zając się dusił, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"