Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber zajęczy w sosie porzeczkowym
Składniki:
Comber
sól
100 g słoniny
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
pół szklanki czerwonego wina
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu
pół szklanki galaretki porzeczkowej
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany comber ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować gęsto słoniną, upiec w piekarniku, często polewając wy- masłem i lekko skrapiając wodą lub winem. , Zagotować wino z gałką muszkatołową, cynamonem, pieprzem, na szczyptą cukru i skórką z cytryny. Schłodzić, wymieszać z galaretką porzeczkową, chrzanem, sokiem z cytryny i sosem z pieczenia, lekko podgrzać. Sos podawać w sosjerce. Mięso pokroić w plastry.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"