Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Smażony farsz podstawowy z dziczyzny
Składniki:
NA PASZTETY I DO BUŁEK 150 g świeżej słoniny pokrojonej w kostkę wielkości 1/2 cm 250 g wątroby z dziczyzny
pokrojonej w kostkę wielkości 1/2 cm 4 łyżki masła 300 g mięsa z królika bez błon i ścięgien
pokrojonego kostkę wielkości 1 1/2 cm 5 łyżek obranej i drobno posiekanej cebul. łyżek oczyszczonych
grubo posiekanych pieczarek 1 łyżka posiekanych listków zielonej pietruszki 10 g soli ziołowej 50 ml koniaku 60 g gęsiej wątróbki zamarynowanej w 50 ml portwajnu (lub zwykłej wątróbki ze świeżego drobiu)
pokrojonej w-kostkę 3 żółtka - 50 ml ekstraktu z dziczyzny 1 grubo posiekanego trufla
Sposób przygotowania:
Słoninę roztopić na patelni, obsmażyć w niej szybko wątrobę z dziczyzny i przełożyć do miski. Następnie rozgrzać na patelni masło, podsmażyć mięso królika, cebulę i pieczarki, dodać pietruszkę i sól ziołową, wymieszać. Kiedy cebula zrobi się szklista, zawartość patelni przełożyć do miski z wątrobą. Osad na patelni zalać koniakiem, odskrobać, chwilę pogotować i odstawić na bok. Wątróbkę gęsią razem z zawartością miski dwukrotnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać koniak, zalewę z portwajnu, żółtka, ekstrakt z dziczyzny i truflę, dobrze wy-mieszać, doprawić. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"