Potrawa: Smażony farsz z wątróbki |
Składniki: DO ZAPIEKANYCH GRZANEK Z BUŁKI 100 g świeżej grubo posiekanej słoniny 250 g oczyszczonej z błon świeżej wątroby z dziczyzny i / lub z drobiu 2 płaskie łyżki posiekanych szalotek 3 łyżki oczyszczonych posiekanych pieczarek - ` 1 gałązka tymianku 1 mały liść laurowy 1 I8 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypta majeranku kilka goździków 2 łyżki koniaku |
Sposób przygotowania: Słoninę roztopić na patelni, wrzucić wątrobę, szalotki, pieczarki, zioła i przyprawy. Szybko obrumienić wątrobę, zmniejszyć ogień i dosmażyć ją do końca, razem z pozostałymi składnikami. Wrzucić tymianek i liść laurowy. Zawartość patelni przełożyć do miski i wystudzić. Osad z dna patelni zalać koniakiem i dodać do wątroby. Dwukrotnie przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa. Do czasu użycia przykryć papierem na-smarowanym masłem i wstawić w chłodne miejsce. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |