Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Krem z królika
Składniki:
200 g mięsa z królika pokrojonego na kawałki 600 ml gorącego bulionu z drobiu 400 ml kremu z drobiu 50 ml madery 50 ml śmietanki 2 żółtka pieprz i sól 1 pokrojona w drobną kostkę trufla z puszki 2 łyżki oczyszczonych i pociętych na paseczki pieczarek 1 mała marchewka oskrobana i pokrojona jak makaron
uduszona w 1 łyżce masła
Sposób przygotowania:
Mięso królika starannie zmiksować, dodając 100 ml bulionu. Zagrzać razem z kremem drobiowym, przetrzeć przez gęste sito, przelać z powrotem do garnka i dodać resztę bulionu. Zagotować i doprawić maderą. Żółtka rozbełtać ze śmietanką i do-mieszać do zupy (nie gotować już więcej!), przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę truflę, pieczarki i marchewkę.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"