Potrawa: Zupa z sarniej śledziony |
Składniki: 1 śledziona z sarny 1 mała cebula obrana i drobniutko posiekana 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 40g bułki tartej - . 1 jajko - -. 3-4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sól i pieprz 4 cienkie krymki białego pieczywa posmarowanego masłem 1 I gorącego-sklarowanego bulionu dziczyzny 1 pęczek szczypiorku drobi posiekanego |
Sposób przygotowania: Śledzionę rozciąć z boku, ostrożnie wyskrobać i drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, pietruszką, bułką tartą, jajkiem, śmietaną i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować masę na kromkach białego pieczywa, zapiec na rumiano i pokroić na małe kosteczki. Podawać w gorącym bulionie, posypane szczypiorkiem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |