Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Omlet z soczewicy
Składniki:
2 łyżki soczewicy 1/2 filiżanki bulionu podstawowego z dziczyzny
może być także bulion z proszku) 4 łyżki soli beszamelowego pieprz i sól . 1 jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Soczewicę na noc namoczyć w wodzie. Rano odlać, soczewicę prze-sypać do garnka, zalać bulionem i pod przykryciem ugotować na miękko. Przetrzeć przez sito do innego garnka i mieszać dobrą chwilę, aż woda odparuje. Zmieszać z sosem beszamelowym, przyprawić solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, wymieszać. Dalej postępować jak podano w poprzednim przepisie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"