Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Udziec sarni pikantny
Składniki:
1 kg udźca sarniego
bez kości i błon 10 rozgniecionych jagód jałowca 1/2 posiekanego ząbka czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu
50 g masła 30 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 obrana i posiekana cebula 1 pęczek włoszczyzny
oczyszczonej i drobniutko pokrojonej 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki octu
-100ml czerwonego wina 10 suszonych śliwek - - 125 g zielonych winogron 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki potartej skórki cytrynowej szczypta sproszkowanego imbiru 50 g pokrojonego razowego chleba 100 ml bulionu podstawowego z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 1-2 łyżki 30% śmietanki Do sosu: 1/2 łyżeczki soli 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka galaretki porzeczkowej Dodatki: 50 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 60 g masła 1 strąk zielonej
czerwonej lub żółtej papryki
bez pestek i ścianek wewnętrznych
pokrojony na cienkie paseczki 100 g pokrojonego w paski białego pieczywa --.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200° C. Mięso natrzeć jałowcem, czosnkiem i pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso i boczek. Dodać cebulę, włoszczyznę i pietruszkę, lekko przyrumienić. Następnie dodać ocet, wino, śliwki, winogrona, liść laurowy, skórkę cytrynową, pokruszony chleb razowy i bulion. Zagotować. Kilkoma łyżkami płynu polać pieczeń i przykryć. Wsunąć brytfannę do piekarnika i dusić przez 30 minut, polewając sosem od czasu do czasu. Następnie zdjąć pokrywę, polać pieczeń śmietaną i dalej dusić przez 15 minut bez przykrycia. Udziec wyjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sos razem z jarzynami przetrzeć przez gęste sito. Dodać sól, wino i galaretkę porzeczkową, krótko pogotować. Rozgrzać dużą patelnię, stopić na niezbyt silnym ogniu kostki boczku, a gdy się zrumienią, wyjąć z patelni. Do tłuszczu dodać 10 g masła i przez 4-5 minut smażyć paski papryki, po czym wyjąć je i włożyć do boczku. Zlać tłuszcz z patelni, rozpuścić na niej resztę masła i zrumienić paski bułki. Dodać boczek i paprykę, krótko podgrzać. Dodatek: duszone kurki lub inne grzyby.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"