Potrawa: Pieczeń z sarny II |
Składniki: 1 5 kg udźca 200 g słoniny 1 łyżka masła 3 cebule sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wytrawnego białego wina 3 łyżki konfitury z głogu 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, gęsto naszpikować słoniną, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ułożyć mięso w brytfannie, dodać zeszkloną cebulę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia polać mięso winem. Piec jeszcze 1,5 godziny, skrapiając winem i wodą. Upieczone mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Do sosu dodać konfiturę z głogu, zaprawić mąką, przetrzeć przez sito. Pieczeń polać sosem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |