Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z sarny IV
Składniki:
Do marynowania 50dag sarniego mięsa na ragout
wyżyłowanego i bez błon
pokrojonego na cienkie paski
80ml oleju
30ml koniaku 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1/4lyżeczki pieprzu 3łyżki masła
3 łyżeczki mąki 300 ml bulionu mięsnego 300 ml czerwonego wina
płyn od marynaty . 2 liście laurowe 8 rozgniecionych jagód jałowca 1/4łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka koniaku 6 łyżeczek kaparów
sól i pieprz 2 żółkła
4 łyżki masła 250 g kurek
prawdziwków lub 'innych grzybów
oczyszczonych i pokrojonych na duże kawałki Mięso wraz ze wszystkimi składnika-mi marynaty wymieszać w misce i pod przykryciem wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie mięso wyjąć i osuszyć.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać w rondlu masło, mięso obsmażyć ze wszystkich stron, oprószyć mąką i zrumienić. Wlać bulion, odskrobać resztki z dna, dodać wino i przecedzony płyn od marynaty. Wrzucić liście laurowe, jagody jałowca, pieprz, dodać koniak i pod przy-kryciem dusić na małym ogniu 45 minut, aż będzie miękkie. Dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 10 minut. Zdjąć z płyty i domieszać żółtka. Nie gotować już więcej. Na patelni rozgrzać masło, udusić grzyby i dodać do mięsa.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"