Potrawa: Gulasz z sarniny |
Składniki: 3 łyżki oleju 1 cebula obrana i pokrojona w paseczki 11/2 łyżeczki sproszkowanej średnioostrej papryki - 200 ml podstawowego bulionu z dziczyzny 200 ml czerwonego wina 1 obrany drobno posiekany ząbek czosnku 3 plastry cytryny – 2 łyżeczki świeżego posiekanego majeranku 12 rozgniecionych jagód jałowca 1/3 łyżeczki cukru-. . . szczypta pieprzu sól 500 g mięsa sarniego na gulasz oczyszczonego z błon i żył pokrojonego na nieduże grube plastry 8 łyżek kwaśnej śmietany |
Sposób przygotowania: W rozgrzanym oleju usmażyć cebulę na złoty kolor. Oprószyć papryką i zaraz wlać bulion. Dodać wino i pozostałe składniki z wyjątkiem śmietany. Zmniejszyć ogień i pod przykry-ciem dusić 45 minut, po czym do-mieszać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |