Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Wątróbka z sarny
Składniki:
300 g wątróbki sarniej oczyszczonej ź błon i pokrojonej na cienkie plasterki 1/4łyżeczki pieprzu
8 łyżek mąki 4 łyżki masła
60 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę 1/4 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe 2 cebule obrane i posiekane 1/4 I czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu mięsnego 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny. 4 łyżki posiekanej pielonej pietruszki sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki wątróbki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. 3 łyżki masła za-pienić na patelni i na średnim ogniu szybko obsmażyć wątróbkę z obu stron. Zdjąć z patelni, położyć na ogrzanym talerzu. Trzymać w cieple. Na patelni zaś rozpuścić resztę masła, wrzucić szynkę, tymianek, liście laurowe i cebulę. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlać wino, odskrobać resztki dodać bulion i wygotować, aż sos będzie zawiesisty. Wówczas domieszać ekstrakt z dziczyzny i pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć usmażoną wątróbkę. Niech poleży w sosie 5 minut. Nie gotować jednak już więcej, gdyż wątróbka stwardnieje.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"