Potrawa: Wątróbka z sarny |
Składniki: 300 g wątróbki sarniej oczyszczonej ź błon i pokrojonej na cienkie plasterki 1/4łyżeczki pieprzu 8 łyżek mąki 4 łyżki masła 60 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę 1/4 łyżeczki tymianku 2 liście laurowe 2 cebule obrane i posiekane 1/4 I czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu mięsnego 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny. 4 łyżki posiekanej pielonej pietruszki sól i pieprz |
Sposób przygotowania: Plasterki wątróbki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. 3 łyżki masła za-pienić na patelni i na średnim ogniu szybko obsmażyć wątróbkę z obu stron. Zdjąć z patelni, położyć na ogrzanym talerzu. Trzymać w cieple. Na patelni zaś rozpuścić resztę masła, wrzucić szynkę, tymianek, liście laurowe i cebulę. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlać wino, odskrobać resztki dodać bulion i wygotować, aż sos będzie zawiesisty. Wówczas domieszać ekstrakt z dziczyzny i pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć usmażoną wątróbkę. Niech poleży w sosie 5 minut. Nie gotować jednak już więcej, gdyż wątróbka stwardnieje. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |