Potrawa: Sarnia wątróbka pikantna |
Składniki: 250g sarniej wątróbki pieprz 5łyżek mąki 3 łyżki masła 3łyżki koniaku 100ml mocnego bulionu 3 łyżki galaretki porzeczkowej 3 łyżki soku cytrynowego 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy |
Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyścić z błon, przeciąć wzdłuż i pokroić na małe plasterki. Z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i szybko usmażyć wątróbkę po obu stronach. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zawiesinę zalać koniakiem, Wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z płyty i włożyć wątróbkę. Jeszcze raz chwilę pogotować. INNY Wariant Podać wątróbkę z kurkami lub inny-mi grzybami w sosie śmietanowym. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |