Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sarnia wątróbka pikantna
Składniki:
250g sarniej wątróbki pieprz
5łyżek mąki
3 łyżki masła
3łyżki koniaku
100ml mocnego bulionu
3 łyżki galaretki porzeczkowej
3 łyżki soku cytrynowego
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić z błon, przeciąć wzdłuż i pokroić na małe plasterki. Z obu stron posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i szybko usmażyć wątróbkę po obu stronach. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zawiesinę zalać koniakiem, Wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z płyty i włożyć wątróbkę. Jeszcze raz chwilę pogotować. INNY Wariant Podać wątróbkę z kurkami lub inny-mi grzybami w sosie śmietanowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"