Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sarnia wątróbka po włosku
Składniki:
250 g wątróbki z sarny
bez błon
pokrojonej w kostkę 1 1/2 cm pieprz'.
5 łyżek mąki - 8 łyżek oliwy z oliwek 120 g przerośniętej słoniny
pokrojonej w kostkę wielkości 1/2 cm 3 małe cebule obrane i grubo posiekane 3 ząbki czosnku
obrane i grubo posiekane 2 liście laurowe 3 pomidory
sparzone
obrane ze skórki
pokrojone w kostki 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki 1 gałązka tymianku` 15O mI białego wytrawnego wina pieprz i sól- - . -
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kostki słoniny, cebulę, czosnek i liście laurowe. Udusić na szklisto. Dodać wątróbkę i szybko obrumienić, po czym zdjąć z patelni i trzy-mać w cieple. Na patelnię wrzucić pomidory, połowę pietruszki, tymianek, wlać wino, gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Tymianek wyjąć i wyrzucić, a wątróbkę z innymi składnikami, oprócz liści laurowych, włożyć do sosu i posypać resztą siekanej pietruszki. Dodatek: makaron lub spaghetti.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"