Potrawa: Cynaderki z sarny na kwaśno |
Składniki: 2 nerki sarnie pieprz 2 łyżki mąki 30 g masła 1 obrana i drobno posiekana cebula 100 ml bulionu podstawowego -z dziczyzny 40 ml czerwonego wytrawnego wina 15 ml octu 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka keczupu - ..... sól i pieprz 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki |
Sposób przygotowania: Nerki moczyć przez 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją w tym czasie zmieniając. Osuszyć, obrać z błon, przeciąć wzdłuż, usunąć żyły, ścięgna i tłuszcz. Pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Rozpuścić masło i na średnim ogniu zrumienić plasterki po obu stronach, (wewnątrz nie powinny być różowe). Wyjąć i trzymać w cieple. W tym czasie na patelnię wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Dolać bulion, wino i ocet, gotować 5 minut. Przyprawić sokiem cytrynowym, keczupem, solą i pieprzem, domieszać śmietankę i wygotować, aż sos będzie gęsty. Zdjąć z płyty. Tuż przed podaniem włożyć cynaderki do sosu. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |