Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sarnie serce na kwaśno
Składniki:
1 serce z sarny 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 4łyżki mąki
3 łyżki masła
3lyżki oleju 3-4 cebule
obrane i posiekane 1/8 I bulionu podstawowego z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 7 liści laurowych 1/8 I białego wytrawnego wina 1/4łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej musztardy 6 łyżek30% śmietanki sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Serce przeciąć wzdłuż i umyć. Usunąć tłuszcz, żyły i błony, pokroić w kostkę wielkości, 1 1/2 cm posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i olej, usmażyć na rumiano serce i cebulę, wlać bulion. Następnie dodać liście laurowe, wino i paprykę. Dusić razem 4-5 minut. Serce nie powinno być wewnątrz różowe ani też twarde. Domieszać musztardę i śmietankę, zagotować. Odstawić na bok, przyprawić solą i pieprzem. Dodatek: puree ziemniaczane lub ryż.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"