Potrawa: Sarnie serce duszone |
Składniki: 1 serce z sarny 1/4łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru szczypta ziela angielskiego 1 łyżka posiekanych listków szałwii 2 cienkie plasterki świeżej słoniny 10 x 20 cm 5 łyżek oleju 3 łyżki masła 4cebule obrane i posiekane 2 obrane i posiekane ząbki czosnku 175 ml czerwonego wytrawnego wina 6 łyżeczek kaparów 4 łyżki esencji z dziczyzny lub mięsnej esencji 6 łyżek 30% lekko kwaskowatej śmietanki sól |
Sposób przygotowania: pieprzem, imbirem, zielem angielskim i szałwią. Każdą połówkę serca owinąć plasterkiem słoniny i związać. Roz-grzać olej i masło, obsmażyć serce ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek. Usmażyć na złoty kolor. Wlać wino, zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić serce 20 minut. Następnie dodać kapary, koncentrat z dziczyzny i śmietankę, dusić jeszcze 10 minut. Zdjąć nitki i słoninę, pokroić serce na plasterki, sos przyprawić solą i polać nim mięso. Serce rozciąć wzdłuż, dobrze wymyć, oczyścić z żył, błon i tłuszczu, posypać INNY WARIANT Przyprawić sos pastą sardelową lub przecierem pomidorowym. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |