Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Medaliony z jelenia ze śliwkami
Składniki:
4 medaliony z jelenia grubości2-3cm pieprz
4 łyżki oliwy oliwek 15 suszonych śliwek 1/4I czerwonego wina
4 łyżki mąki - - - - - 2łyżkimasła
3łyżki oleju 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny 1 liść laurowy
2 łyżki soku cytrynowego 1/4 łyżeczki tymianku 1/4łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry mięsa zbić lekko z obu stron, natrzeć pieprzem i oliwą. Zostawić na 2 godziny. W tym czasie namoczyć śliwki w 1/8 1 wina. Mięso obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać masło i olej. Mięso mocno zrumienić z obu stron. Dolać resztę wina, dodać pozostałe składniki, łącznie ze śliwkami, ale bez soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu 7 minut. Wtedy dopiero osolić i popieprzyć.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"