Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gulasz z jelenia z ziołami
Składniki:
500 g mięsa jeleniego z karku lub łaty
bez kości
błon i żył
pokrojonego w drobną kostkę 200 ml gotowanej marynaty z czerwonego wina 30 g smalcu 150 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 2 obrane i posiekane cebule 250 g wieprzowiny pokrojonej w małą kostkę 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki 450 ml bulionu mięsnego 2 marchewki oskrobane i pokrojone na małe kawałki 1/2 łyżeczki kminku 5 obranych
drobno posiekanych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 500 g kiszonej kapusty opłukanej w zimnej wodzie i odciśniętej 10 pomidorów
sparzonych
obranych i grubo posiekanych 5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz pieprz cayenne
cukier 150 g 30% kwaskowatej śmietanki
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć na 12 godzin do marynaty, po czym wyjąć i osuszyć. Marynatę przecedzić. Rozgrzać w brytfannie smalec, krótko poddusić boczek i cebulę, dodać mięso jelenia i wieprzowinę. Obsmażyć ze wszystkich stron. Posypać papryką, zamieszać, wlać zalewę i 1/4 1 bulionu. Dodać marchew, kminek, czosnek i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić 30 minut. Następnie dodać kiszoną kapustę, pomidory i - jeśli trzeba - resztę bulionu. Dusić przez następne 20 minut po czym posypać pietruszką, przyprawić na ostro solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem, domieszać śmie-tankę. Dodatek: ziemniaki, makaron.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"