Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Krajanka z jeleniej wątróbki
Składniki:
500 g wątróbki jeleniej oczyszczonej ź błoń i pokrojonej na małe plasterki lub w paski 1/4 łyżeczki pieprzu . . 2 łyżeczki czerwonej papryki 8 łyżek mąki 4 łyżki masła 60 g wędzonej przerośniętej słoniny
pokrojonej na małe
cienkie plasterki 8 łyżek drobno posiekanej zielnej pietruszki sól 1 pokrojona w plastry cytryna
Sposób przygotowania:
Wątróbkę posypać pieprzem i papryką, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i wątróbkę szybko zrumienić, po czym wyjąć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron słoninę. Wsypać pietruszkę i z powrotem włożyć wątróbkę. Zamieszać i wyłączywszy ogień trzymać 4 minuty na patelni. Lekko osolić i natychmiast podawać razem z plasterkami cytryny. Dodatek: puree ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"