Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Wątróbka jelenia po austriacku
Składniki:
Wątróbka jelenia po austriacku 3 łyżki masła 2 łyżki oleju 500 g wątróbki jeleniej
obranej z błon i pokrojonej na plasterki grubości około 7 mm 1 drobno posiekany ząbek czosnku 2lście laurowe - . 10-12 drobno posiekanych listków szałwii'. - -6 łyżek zielonej pietruszki drobno posiekanej i 1/3 łyżeczki pieprzu 8 łyżek koniaku Do sosu: 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżeczki pasty sardelowej 2 łyżki soku cytrynowego pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wątróbkę i czosnek szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, szałwię i pietruszkę, posypać pieprzem i smażyć na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Wlać koniak i odparować. Wątróbkę wyjąć na ogrzany talerz i trzymać w cieple. Na patelnię wlać wino, odskrobać resztki z dna, domieszać pastę sardelową i wygotować mniej więcej do połowy. Przyprawić sokiem cytrynowym i pieprzem, włożyć z powrotem wątróbkę i, już nie gotując, trzymać na patelni przez 2-3 minuty. Osolić i zaraz podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"