Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Schab z dzika II
Składniki:
2 kg schabu z dzika
obranego z błoń
umytego i osuszonego 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 4 łyżek masła
2 cebule obrane i posiekane 2 pęczki włoszczyzny
oczyszczonej i posiekanej 6 rozgniecionych
jagód jałowa 3 łyżki pokruszonego razowego chleba 200 a 30% śmietanki 200 ml bulionu podstawowego z dziczyzny lub sinego bulionu mięsnego
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190° C. Schab dobrze natrzeć przyprawami. Masło stopić w brytfannie, szybko obrumienić w nim mięso i ułożyć żeberkami do dołu. Obok schabu rozłożyć cebulę i włoszczyznę, podsmażyć mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać jałowiec, razowy chleb, śmietankę i bulion, zagotować, przykryć brytfannę, wsunąć ją do piecyka i dusić 60 minut. W tym czasie często polewać mięso sosem. Upieczony schab wyjąć i trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sos przetrzeć przez gęste sito, z powrotem wlać do brytfanny i przyprawić do smaku. Dodatki: knedle z czerstwej bułki, czerwona kapusta , połówki jabłek lub gruszek napełnione galaretką porzeczkową lub borówkami
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"