Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica z dzika
Składniki:
500 g polędwicy z dzika 2 łyżki masła 2 szczypty pieprzu- 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku 50 g topionego masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 185° C. W odpowiedniej brytfannie roztopić masło i krótko obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Posypać ją pieprzem, solą i tymiankiem, wstawić brytfannę do piekarnika, polać mięso częścią stopionego masła i piec 30 minut, często polewając je resztą masła i powstającym sosem. Piecyk wyłączyć i trzymać polędwicę 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać razem z sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"