Potrawa: Filety z dzika w sosie z madery i oliwek |
Składniki: 2 plastry z polędwicy dzika grubości 3 cm sól pieprz 2 rozgniecione jagody jałowca 2 łyżki masła Na sos: 1łyżka ekstraktu z dziczyzny - 60 ml madery odrobina pasty sardelowej 8-10 zielonych oliwek nadziewanych papryką grubo posiekanych 3 łyżki 30% śmietanki sól i pieprz . |
Sposób przygotowania: Filety lekko wyklepać dłonią i natrzeć po obu stronach solą, pieprzem i jałowcem. Na patelni roztopić masło, szybko obsmażyć mięso z obu stron, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple. Odlać połowę tłuszczu z patelni, dodać ekstrakt, połowę madery, pastę sardelową i oliwki, zagotować razem. Domieszać śmietankę, a gdy sos będzie już gęsty, wlać resztę ma-dery i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filety włożyć do sosu i odstawić na chwilę. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |