Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber zajęczy z sosem winogronowym i bananami
Składniki:
1 comber zajęczy
obrany z błon 300 ml surowej marynaty z białego wina
bez octu i wody 2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki pieprzu Do sosu: 500 g dużych zielonych winogron 1 łyżka masła
2-3 łyżeczki cukru 100 ml bulionu podstawowego dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka cukru
60 ml madery sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne Do bananów: 3-4 łyżki masła 2 banany obrane i pokrojone w plasterki grubości 1 cm
Sposób przygotowania:
Comber włożyć do miski i zalać marynatą. Wstawić pod przykryciem do lodówki i często odwracać. Wyjąć, odsączyć i osuszyć. W odpowiedniej wielkości brytfannie rozgrzać masło i olej. Szybko obsmażyć comber i posypać po wierzchu pieprzem. Wlać przecedzoną marynatę i, często polewając, dusić mięso 45-55 minut. Winogrona włożyć na 5 minut do gotującej wody, odcedzić, prze-lać zimną wodą i ostrożnie zdjąć skórki, a potem wyjąć pestki. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wrzucić winogrona i lekko przemieszać, aż puszczą sok. Comber wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Do sosu dodać bulion, sok cytrynowy i cukier. Wygotować. Wlać maderę i odparować jeszcze raz. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Winogrona zmieszać ostrożnie z sosem. Na patelni stopić masło i podsmażyć po obu stronach plasterki bananów, tak aby się nie rozpadły. Małe i duże polędwice odciąć od kości, pokroić na grube plastry, ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem i obłożyć plasterkami bananów. Dodatek: krokiety z ziemniaków.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"