Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber zajęczy z sosem grapefruitowym
Składniki:
2łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek 1 comber zajęczy
oczyszczony z żylastej błony 114łyżki pieprzu Do sosu: 2 łyżki pokrojonej cieniutkie paseczki skórki ze sparzonego i wyszorowanego grapefruita 2grapefruity 300 ml białego wina 150ml bulionu mięsnego lub podstawowego bulionu z dziczyzny
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 170° C. W brytfannie rozgrzać masło z olejem i obsmażyć comber po obu stronach. Trzeba uważać, aby nie przypalić tłuszczu. Comber położyć wierzch-nią stroną do góry, obsypać pieprzem, wsunąć do piekarnika, przykryć i piec 40-50 minut, często polewając sosem. W tym czasie gotować w wodzie przez 5 minut skórkę grapefruitową, następnie od-cedzić ją i wystudzić. Grapefruity przekroić na połówki i za pomocą spiczastego noża usunąć błonki wewnętrzne między cząstkami owocu. Wypływający sok zlać do szklanki. Upieczony comber wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Do sosu i resztek odskrobanych z dna brytfanny wlać białe wino, dodać bulion i gotować, aż sos zrobi się gęsty. Następnie wlać sok grejfrutowy, zagotować jeszcze raz. Domieszać do sosu skórkę grejfrutową i cząstki owocu, osolić i po-pieprzyć, odstawić na 5 minut. Częścią sosu polać comber, resztę podawać oddzielnie. Dodatki: czerwona kapusta, zmieszana z małą ilością galaretki porzeczkowej.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"