Potrawa: Medaliony z zająca z brukselką |
Składniki: 750 g oczyszczonej brukselki 6 łyżek tartego parmezanu-6 łyżek stopionego masła 2combry zajęcze obrane z błon 2łyżki oleju 3 łyżki masła- 1/2 łyżecz4ci pieprzu 60 ml koniaku 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki soku cytrynowego 200 ml śmietany 1/2-1 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 225° C. Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, a gdy będzie prawie miękka, odcedzić, włożyć do ogniotrwałej formy, posypać parmezanem i polać stopionym masłem. Zapiekać, aż będzie złocista. Duże i małe polędwiczki starannie odciąć od kości i pokroić w poprzek na kawałki grubości 3 cm. Olej i masło rozgrzać na patelni, zapienić, włożyć mięso i szybko obsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień i dosmażyć medaliony po 4 minuty z każdej strony. Posypać pieprzem, wlać koniak, podpalić go i poruszać patelnią, aby się równo rozlał. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Do sosu domieszać musztardę, sok cytry-nowy, potem śmietanę i wygotować. Przyprawić solą. Medaliony polać sosem, brukselkę podać oddzielnie. Z kości ugotować bulion podstawowy lub ekstrakt na zapas. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |