Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mięso z zająca duszone
Składniki:
4 udźce z zająca
oczyszczone ż żylastych błon zewnętrznych
i ścięgien
pokrojone na kawałki wielkości 2-3 cm 1/2łyżeczki pieprzu 12-1 łyżeczki soli 30 utłuczonych jagód jałowca 4 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 4 łyżeczki pokruszonego majeranku 2 łyżeczki posiekanej trybuli 4 krymki pokruszonego żytniego chleba 500 g boczku wieprzowego bez kości i skóry
pokrojonego w kistkę wielkości 1 1/2 cm 4 łyżki galaretki porzeczkowej zmieszanej z 1 łyżeczką ostrej musztardy
1.łyżka otartej skórki.. . cytrynowej i 80 ml octu winnego 550-600ml czerwonego wytrawnego wina 550-600 mI bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 250° C. W ogniotrwałym garnku z pokrywą ułożyć warstwę mięsa z zająca, posypać częścią jarzyn, przypraw i pokruszonego chleba, na to ułożyć warstwę boczku i powtarzać układanie kolejno aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzchu rozsmarować galaretkę porzeczkową zmieszaną z musztardą, zalać winem i bulionem, nałożyć pokrywę i wstawić do piekarnika. Po upływie 20-25 minut, gdy potrawa już się lekko gotuje, zmniejszyć temperaturę do 165° C i dusić 2 1 /2 godziny. Następnie przyprawić do smaku, a z po-rąbanych kości i resztek mięsnych ugotować ekstrakt do następnego posiłku. Dodatek: kluski kartoflane lub grzanki.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"