Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dziki królik z cebulą i pieczarkami
Składniki:
3 łyżki oleju 5 łyżek maska - 1 młody dziki królik
podzielony na części - 1 łyżka tymianku 2liśe laurowe pieprz .... sól 1 obrana i drobno pokrojona cebula 400 g drobnych pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki 4 łyżki soku cytrynowego 200 ml białego wytrawnego wina 1/4 I jasnego bulionu z mięsa 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego estragonu 1/2 łyżeczki drobno posiekanej trybuli - 4łyżki masła 6 kromek białego pieczywa z okrojoną skórką 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 165° C. W dużej brytfannie rozgrzać olej z 3 łyżkami masła. Podzielonego królika szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać tymianek i liście laurowe, posypać pieprzem i solą. Wsunąć do piekarnika, często mięso przewracając, dusić pod przykryciem godzinę. W małej rynce rozgrzać resztę masła i zasmażyć cebulę na złoty kolor. Wrzucić pieczarki i mieszając poddusić razem. Dolać sok cytrynowy, wino i bulion. Dodać pastę pomidorową i wygotować do połowy. Na 5 minut przed końcem duszenia mięsa zmieszać zawartość rynki z sosem i przed podaniem polać nim królika. Na patelni rozgrzać masło i z obu stron obsmażyć na złoto kromki pieczywa. Podawać do mięsa oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"