Potrawa: Panierowana polędwica z dzikiego królika |
Składniki: Duże i małe polędwiczki z 1 królika pokrojone na kawałki grubości 3 cm 4 łyżki mąki 1-2 jajka lekko ubite 10 łyżek bułki tartej zmieszanej z 4 łyżkami tartego parmezanu 1 łyżeczką tymianku 1 łyżeczką siekanego rozmarynu 2 łyżkami posiekanej bazylii 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki soli i 1/4łyżecki pieprzu 4 łyżki masła kawałki cytryny |
Sposób przygotowania: Plastry mięsa obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozmąconych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć mięso na złoto z obu stron. Odsączyć z tłuszczu i przybrać kawałkami cytryny. Dodatki: zielona sałata, lub mieszana, albo sałatka z pomidorów, makaron z sosem pomidorowym. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |