Potrawa: Garnek z dzikim królikiem |
Składniki: 30 g masła 2 łyżki oleju 1 młody dziki królik sprawiony podzielony na części sól i pieprz 1 łyżka mąki 2 łyżki koniaku 100 ml bulionu mięsnego 200ml białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku obrany - i rozgnieciony z solą 112łyżeczki kminku i liść laurowy 112 łyżeczki tymianku 100 g chudego przerośniętego boczku pokrojonego w matą kitkę 10 obranych szalotek 1 marchew oskrobana i pokrojona w cienkie plasterki 1 por oczyszczony umyty pocięty w krążki -- 3 pomidory sparzone obrane i grubo posiekane 1-2łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną zimnej wody kilka kropli sosu tabasco |
Sposób przygotowania: Rozgrzać w rondlu masło i olej. Kawałki królika obsmażyć ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i zrumienić mieszając. Wlać koniak, bulion i wino, dodać czosnek, kminek, liść laurowy i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i na małym ogniu dusić pod przykryciem 30 minut. W tym czasie stopić na patelni boczek i zrumienić na nim szalotki. Włożyć je wraz z marchewką do mięsa. Dusić przez 15 minut razem, po czym dodać por i pomidory. Dokończyć duszenie przez kolejne 10 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem i tabasco. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |