Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z królika Z Curry
Składniki:
1 młody dziki królik podzielony na części 4 łyżki mąki - -- 3 łyżki oleju 1 obrana i drobno posiekana cebula pieprz i sól 1/4 I białego wytrawnego wina 1/4I jasnego bulionu mięsnego 1 duże kwaskowe jabłko
obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżeczki curry - 450 ml śmietany 2 łyżki soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Kawałki królika obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i szybko zrumienić cebulę i mięso, posolić i popieprzyć, wlać wino. Następnie dolać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać jabłko, curry i śmietanę. Przykryć i dusić przez godzinę, po czym mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos wygotować, aż będzie gęsty. Przyprawić sokiem cytrynowym. Dodatek: ryż.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"