Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb panierowany
Składniki:
1 młody gołąb
sprawiony i przekrojony wzdłuż łyżeczkę soli
1/4 łyżeczki pieprzu trochę pieprzu cayenne 3 łyżeczki ostrej musztardy 2-3 łyżki mąki 1 jajko dobrze roztrzepane 4 łyżki bułki tartej zmieszanej z 1 łyżką-drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżką drobno posiekanej świeżej
chudej wędzonej szynki i 1/2 obranego i posiekanego ząbka czosnku
stopione masło
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180° C. Połów-ki gołębia posypać solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posmarować musztardą. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Położyć na ruszcie w piekarniku, piec przez 5 minut i ostrożnie skropić masłem. W ciągu następnych 25 minut piec tak, aby skórka ptaka była zrumieniona. Dodatek: duszony szpinak.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"