Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mostek dzika
Składniki:
2 kg mostka z młodego dzika
wątroba
serce i ozór dzika
100 g masła
100 g słoniny
100 g pieczarek
1 szklanka czerwonego wina
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka mąki
sól. Sok z 1 cytryny
włoszczyzna
1 cebula
po 5 ziarenek jałowca
pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Zagotować podroby w wodzie z sokiem z cytryny, włoszczyzną i korzeniami. Pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle. Z umytego mostka wyjąć kości, mięso natrzeć solą. Podroby, słoninę i pieczarki przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszać. Mostek nadziać farszem, zaszyć, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć jarzynami z wywaru, dodać korzenie, podlać winem, wstawić do gorącego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając przecedzonym wywarem. Upieczony mostek ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos zagęścić mąką, przetrzeć przez sito. Podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"