Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Krokiety z dziczyzny
Składniki:
300 g drobno pokrojonych resztek dziczyzny
bez ścięgien i błon
50 g chudej szynki drobno posiekanej 25 g posiekanych pieczarek 2 trufle drobno posiekane 20 ml madery sól
pieprz
pieprz cayenne 150 ml ciepłego
gęstego sosu maślanego 2 żółtka -. 1 łyżeczka oleju -. 5 łyżek mąki 2 jajka lekko rozmącone 150 g bułki tartej olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso, szynkę, pieczarki i trufle wymieszać z maderą i przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać sos maślany i żółtka. Masę wyłożyć na posmarowany olejem półmisek lub talerz. Wygładzić powierzchnię, włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Z oziębionej masy formować krokiety lub kotlety. Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej, smażyć w głębokim tłuszczu. Dodatek: sos pieczarkowy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"