Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlety z dziczyzny
Składniki:
Na kotlety: 300 g surowych
drobno posiekanych resztek ż dziczyzny 1łyżka cebuli
obranej i drobno posiekanej 3 kromki białego pieczywa z okrojoną skórką
namoczone w 4 łyżkach czerwonego wytrawnego wina i odciśnięte 3 łyżka miękkiego masła
1 jajko 1 łyżka ekstraktu z dziczyzny ..... 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól
pieprz
pieprz cayenne 75 g mąki
2 jajka
rozmącone 150 g bułki tartej
6 łyżek masła 2 jabłka
obrane
z wyciętymi gniazdami nasiennymi
pokrojone na plastry grubości 1 1/2-2 cm 6 łyżeczek galaretki porzeczkowej 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Uformować płaskie, małe kotlety. Obtaczać je najpierw w mące, potem w jajkach, na koniec w bułce tartej. W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć plastry jabłek, zmniejszyć ogień i udusić, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na każdym plasterku położyć 1 łyżeczkę galaretki porzeczkowej. Resztę masła rozgrzać na patelni i usmażyć kotlety na złotobrązowy kolor. Prze-łożyć je na półmisek i ugarnirować plastrami jabłka. Dodatek: sos pieprzowy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"