Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zapiekanka z dziczyzny
Składniki:
1 łyżka masła 8 ziemniaków ugotowanych
obranych ze skórki i pokrojonych w talarki (gotowany makaron albo ryż) 2 drobniutko posiekane cebule` 2 ząbki czosnku
obrane i drobno posiekane 4-5pomidorów sparzonych
obranych pokrojonych w plasterki 200 g pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na plasterki- 400-500 g resztek pieczonej lub gotowanej dziczyzny 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka majeranku 2 jajka ubite z 6łyżkami tartego sera 100 ml esencjonalnego bulionu mięsnego 2 1/2 łyżeczki soli 1/2łyżeczki pieprzu- szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki tartego sera 40 g wiórków maślanych i
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Formę zapiekankową nasmarować masłem. Włożyć połowę ziemniaków, jarzyn i mięsa, posypać połowę ziół. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Równo-miernie zalać mieszanką jajeczną, posypać serem i rozrzucić po wierzchu wiórki maślane. Zapiekać 35 minut. Dodać pokrojoną w drobną kostkę chudą wędzoną szynkę lub boczek.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"