Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sucha kiełbasa z dziczyzny
Składniki:
1 kg mięsa z udźca sarny lub jelenia
bez kości i błon
pokrojonego w dużą kostkę 500 g chudej wieprzowiny pokrojonej w dużą kostkę 500 g świeżej słoniny pokrojonej w dużą kostkę 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżeczki soli ziołowej 50 g soli peklowania 1 łyżeczka cukru gronowego 1 1/2 łyżeczki żaren gorczycy naturalne jelita
Sposób przygotowania:
Mięso i słoninę włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Potem zemleć przez duże sitko maszynki. Wymieszać z pieprzem, solą, solą do peklowania i cukrem gronowym, dobrze wyrobić i dodać ziarna gorczycy. Masą napełnić jelita i mocno zawiązać. Przez 7 dni trzymać w chłodnym i przewiewnym miejscu, przez następne 7 dni wędzić na zimno (najlepiej u rzeźnika).
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"