Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Esencjonalny sos albo demi-glace
Składniki:
1/2 I sosu brunatnego (na lewo) 112 I mocnego bulionu z dziczyzny (str. 34) lub- . 100mI ekstraktu z dziczyzny 20 ml madery 2 łyżki masła 2 duże bulwy selera
obrane i pokrojone na cienkie plasterki 1średnoziemniak
obrany i pokrojony na plasterki 1 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżki soku cytrynowego 112 łyżeczki soli
szczypta pieprzu 200 ml bulionu mięsnego 2 łyżki masła 100 g 30% kwaskowatej śmietanki
Sposób przygotowania:
Sos brunatny, wymieszany z bulionem, wygotować do polowy. Zbierać szumowiny tworzące się na powierzchni. Jeżeli używa się ekstraktu, trzeba go tylko rozpuścić w sosie. Dodać maderę. Warto przygotować więcej tego sosu, nie zużyty zamrozić. Stosuje się go do przyrządzania i do poprawienia smaku wielu sosów podawanych do dziczyzny.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"