Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika w cieście
Składniki:
2 kg szynki z dzika
sól
1 łyżka smalcu
4 łyżki śmietany. Marynata: 2 szklanki wody
1 szklanka octu
po 7-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2-3 listki laurowe
ćwierć łyżeczki tymianku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula. Ciasto: 200 g masła
3 jajka
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól
200 g suchego chleba.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wy-nieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu opłukać, osuszyć, natrzeć solą, zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać jarzyny z marynaty, skropić marynatą i dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Wyjąć z rondla, przestudzić. W misce utrzeć masło z jajkami i stale ucierając dodać cukier, cynamon, szczyptę soli oraz starty, przesiany chleb. Wlać wino i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przestudzoną pieczeń zanurzyć w cieście, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, polać pozo-stałym ciastem i śmietaną, piec ok. 1 godziny do zrumienienia ciasta. Wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Osobno, w sosjerce po-dać przetarty sos z pieczenia, rozprowadzony przecedzoną marynatą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"