Potrawa: GULASZ Z KIEŁBASY |
Składniki: Składniki: 40 dog cienkiej kiełbasy (zwyczajnej wiejskiej jałowcowej; itp.) 5 dog smalcu; 10 dog cebuli 15 dog chudego boczku wędzonego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół kostki rosołowej 1 łyżka mąki mielona papryka sól pieprz szklanka wody. |
Sposób przygotowania: Do kociołka włożyć: tłuszcz, pokrojone w kostkę cebulę i boczek, kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki, całość razem podsmażyć nad ogniskiem, mieszając łyżką, aby składniki równomiernie zarumieniły się. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance ciepłej i przegotowanej wody, dodać wraz z koncentratem pomidorowym do kociołka z potrawą i dusić około 10-15 minut. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie (lub 100 ml śmietany), dodać do kociołka, do-prawić solą, pieprzem, papryką, zagotować. Gulasz podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |