Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SZASZŁYKI Z KIEŁBASY PIECZONE NA PATYKU
Składniki:
Składniki: 50-ó0 dog cienkiej kiełbasy (zwyczajnej
śląskiej
wiejskiej
itp.)
15 dog cebuli
20 dog wędzonego boczku
2-3 ziarna rozgniecionego jałowca
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrajać na niewielkie kawałki (2-3 cm). Cebulę obrać i pokrajać w ćwiartki lub ósemki, boczek w plasterki. Przygotować długie kije (takie, które można utrzymać w ręku i potrawę opiekać nad ogniskiem) i zdjąć z nich korę. Nakła-dać (nabijać) na końce patyków na prze-mian: kiełbasę, boczek, cebulę, lekko oprószyć jałowcem (można zamiast jałowca użyć bazylii) i opiekać nad ,ogniem. Można składniki nałożyć na szpikulce i piec na rożnie. Do potrawy podać pieczywo, ogórki kiszone lub konserwowe. Dodatkowo podać sól i pieprz, aby każdy indywidualnie mógł doprawić szaszłyki. do smaku.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"