Potrawa: SZASZŁYKI Z KIEŁBASY PIECZONE NA PATYKU |
Składniki: Składniki: 50-ó0 dog cienkiej kiełbasy (zwyczajnej śląskiej wiejskiej itp.) 15 dog cebuli 20 dog wędzonego boczku 2-3 ziarna rozgniecionego jałowca sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Kiełbasę pokrajać na niewielkie kawałki (2-3 cm). Cebulę obrać i pokrajać w ćwiartki lub ósemki, boczek w plasterki. Przygotować długie kije (takie, które można utrzymać w ręku i potrawę opiekać nad ogniskiem) i zdjąć z nich korę. Nakła-dać (nabijać) na końce patyków na prze-mian: kiełbasę, boczek, cebulę, lekko oprószyć jałowcem (można zamiast jałowca użyć bazylii) i opiekać nad ,ogniem. Można składniki nałożyć na szpikulce i piec na rożnie. Do potrawy podać pieczywo, ogórki kiszone lub konserwowe. Dodatkowo podać sól i pieprz, aby każdy indywidualnie mógł doprawić szaszłyki. do smaku. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |