Potrawa: NALEŚNIKI Z MIĘSEM Z DZICZYZNY |
Składniki: Składniki na 10 porcji (po 2 naleśniki na porcję) Ciasto: 50 dag mąki po około pół litra mleka i wody (najlepiej sodowej lub mineralnej) 1 jajko sól 2 dag słoniny do smarowania patelni. Nadzienie: 80 dag drobnego mięsa bez kości z sarny daniela je-lenia lub dzika 5 dag cebuli 2-3 ząbki czosnku 5 dag smalcu sól pieprz maje-ranek bazylia. Do panierowania i smażenia naleśników: 15 dag bułki tartej 2 jajka (zamiast jajek można zostawić pół szklanki ciasta naleśnikowego) 15 dag tłuszczu do smażenia. |
Sposób przygotowania: Umyte i osączone z wody mięso obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną cebulę. Całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wody, przyprawy i dusić pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić i zmielić w maszynce. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem z solą, dodać przecedzony sos z duszenia mięsa, dokładnie wymieszać. Masa powinna być plastyczna, gdyby była za gęsta, dodać wówczas trochę przegotowanej wody. Do garnka wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, jajko, sól i wyrobić jednolitą masę, dodać wodę i ponownie wymieszać. Usmażyć jeden placek, aby sprawdzić konsystencję ciasta. Jeżeli ciasto przywiera do patelni, to na czystą i suchą patelnię nasypać warstwę soli i silnie podgrzać na ogniu, aż sól zacznie „podskakiwać" na patelni. Sól usunąć, ale patelni nie myć. Przed każdorazowym smażeniem naleśników gorącą patelnię posmarować słoniną. Na ciepłe naleśniki (zimne nie są elastyczne i łamią się) nałożyć farsz, zwinąć w ruloniki lub prostokąty. Naleśniki panierować w jajku (lub cieście naleśnikowym) i tartej bułce. Tuż przed podaniem obsmażyć na rumiano z obydwu stron. Naleśniki można podawać jako drugie danie z surówką z porów, selerów, ćwikłą, zieloną sałatą. Można także podawać z sosami np. pieczarkowym. Je-den naleśnik może być doskonałym do-datkiem soczystego barszczu, bulionu. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |