Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WARZYWA Z GRILLA
Składniki:
Składniki: 1 nieduża cukinia
1 bakłażan
3 pomidory
3 strąki mięsistej papryki
3 cebule
3 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku (można nie dodawać)
zioła (wg uznania
mogą być np. prowansalskie)
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Jarzyny umyć, osączyć z wody. Cukinię, pomidory i paprykę przekroić wzdłuż na połowę (z papryki usunąć gniazda nasienne). Bakłażana pokroić wzdłuż na połowę, wierzchnią część naciąć ostrym nożem, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki. Przygotowane warzywa oprószyć solą roztartą z czosnkiem, przyprawami (można nie dodawać), skropić olejem. Na rozgrzanym grillu położyć przygotowane warzywa prze-ciętymi częściami do dołu. Warzywa parę razy obrócić, aby równomiernie upiekły się. Tak przyrządzone warzywa będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych z grilla.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"