Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Steki z dzika zapiekane
Składniki:
500 g schabu
sól
pieprz
2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z kompotu
100 g tartego żółtego sera
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki
tłuszcz do smażenia
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, umyć, wygnieść mocno ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, pokroić na 4 porcje, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. ~żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć usmażone kotlety, na każdym położyć połówkę brzoskwini, posypać tartym serem, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut. Osobno podać zimny sos cumberland.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"