Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Boczek dziczy z kapustą
Składniki:
500 g kwaszonej kapusty
500 g boczku
po ćwierć łyżeczki mielonego kminku i pieprzu
10 ziarenek jałowca
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mąki
sól
2 szklanki rosołu
1 cebula.
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać posiekaną kwaszoną kapustę, jałowiec, kminek i pieprz, dokładnie wymieszać i chwilę dusić. Włożyć natarty solą boczek zalać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy boczek miękki, wyjąć, podzielić na porcje. Rozkłócić mąkę z łyżką wody, zagęścić kapustę, wymieszać. Włożyć bo-czek, podgrzać. Podawać z ziemniakami z wody.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"