Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zapiekanka z zająca, spaghetti i pomidorów
Składniki:
Składniki: 25 dag mięsa duszonego lub piec2onego z zajęta
20 dag makaronu spaghetti
10 dag zielonej papryki
25 dag pomidorów
f0 dag cebuli
10 dag masła
5 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
mielona papryka
> łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki
masło do posmarowania i bulka tarta do obsypania formy lub naczynia żaroodpornego.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną, później ciepłą wodą, odcedzić, wymieszać z połową roztopionego masła, łyżeczką mielonej papryki i roztartym z solą czosnkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć na maśle razem z pokrajaną w paski papryką, pod koniec dodać mięso pokrajane w paski, doprawić do smaku solą, pieprzem, chwilę potrzymać na ogniu. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki. Naczynie żaroodporne lub foremkę po-smarować masłem, obsypać tartą bułką, włożyć makaron, na nim - mięso z papryką, na wierzchu poukładać dekoracyjnie cząstki pomidorów, całość posypać tar-tym, żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Gotową potrawę posypaną zieloną pietruszką podawać z surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"