Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kabaczki nadziewane mięsem z zająca i ryżem
Składniki:
Składniki: 1-1
2 kg kabaczków (3 szt.)
30 dag uduszonego mięsa z zająca
>l2 szklanki ryżu
i0 dag cebuli
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
bazylia
szałwia
ziele angielskie. Sos: 2 dag masła
1 dag męki
pól szklanki śmietany
2 /łyżki koncentratu pomidorowe-go
pól szklanki wywaru.
Sposób przygotowania:
Kabaczki umyć, osączyć, pokrajać na części długości 4 cm, wydrążyć pozostawiając dno, lekko posolić. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody (1 szklanka), dodać część tłuszczu, zagotować, przykryć i wstawić do drugiego garnka z gotującą się wodą. Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, obsmażyć na złoty kolor i zmielić razem z mięsem. Ugotowany ryż połączyć z mięsem, dodać tłuszcz ze smażenia cebuli, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, szałwią i zielem angielskim. Przy-gotowanym nadzieniem napełnić kabaczki trochę powyżej brzegów i ułożyć dość ścisło (nadzieniem do góry) w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i przyprawami. Przygotowanym sosem zalać kabaczki i wstawić do na-grzanego piekarnika na 20-25 minut. Potrawę podawać posypaną zieleniną, z dodatkiem ziemniaków, surówek, sałatek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"