Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZUPA KARTOFLANKA PO WĘGIERSKU
Składniki:
Składniki: 50 dag ziemniaków
2 duże cebule
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
2 łyżki smalcu (może być smalec ze skwarka-mi).
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę. Do garnka włożyć pokrajane ziemniaki, cebulę, tłuszcz i wlać tyle wody przegotowanej, aby przykryła ziemniaki, posolić, dodać słodką paprykę w proszku. Zupę gotować na małym ogniu, aż ziemniaki , będą miękkie. Do zupy można dodać trochę pokrajanej w paski. pieczeni lub mięsa duszonego. Podawać z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"